Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Téli fénypillérek az éjszakába
  2011-02-17 10:16:45, csütörtök
 
  Téli fénypillérek az éjszakában
Forrás. Időkép.hu

...... .......


Ez a ritka, ám nem kevésbé bámulatos légköroptikai jelenség elsősorban télen figyelhető meg, a formák kialakulásával kapcsolatban több elmélet is létezik.
Az utóbbi napokban számtalan fotó készült az ún. fénypillérek jelenségéről, amely hihetetlenül kontrasztos, világító, függőleges oszlopokat fest a téli éjszakai égboltra bármely mesterséges, vagy természetes fényforrás felet. Ilyenkor tényleg olyan érzése támadhat a szemlélőnek, mintha a mennyboltot támasztanák alá valamilyen titokzatos erő. A jelenség - tudományos hátterét tekintve - egy icipicit hasonlít a szivárványhoz, csak éppen itt nem esőcseppeken, hanem fagyott, lebegő jégkristályokon törik meg és tükröződik vissza a fény.
Ha a légrétegekben felfelé haladva változik a jégkristályok sűrűsége, akkor előfordulhat, hogy a pillérek helyenkét eltűnnek, majd újra megjelennek, és egészen különleges formákat vehetnek fel - ha pedig mindez egy légköri eseménnyel, pl. egy hullócsillag felfénylésével párosul, akkor egészen misztikus, kaleidoszkóp-szerű mintázatokat rajzolhat az égre.
...... .......


Farkas Alexandra írása:
"A fényoszlopok a levegőben lebegő jégkristályokról visszaverődő fény hatására jönnek létre, ahogyan a fenti kis ábrán is látható. Fénytörésről ezen halójelenség esetében szó sincs. A jégkristályok alakja hatszög alapú hasáb vagy hatszög alapú lap lehet. Hasábkristályok jelenlétében egy másik halójelenség is létrejöhet, ez pedig a képen is látható V alakú felső érintő ív. Ez kb. 22 fok távolságra helyezkedik el a fényforrástól, mely jelen esetben nem a Nap vagy a Hold, hanem a lámpa. A napmagasság változásával ennek formája nem kizárólag V alakú lehet, hanem madárszárny szerűen szétnyílik. Viszont a lámpa magassága értelemszerűen nem fog változni, tehát erős fényű lámpák esetében a vastag, látványos fényoszlopok tetején mindig ilyen V alakú felső érintő ív fog megjelenni. Ez persze nagyon ritka, hiszen ehhez tökéletes morfológiájú jégkristályok kellenek, amik ritkán állnak rendelkezésre. Legtöbbször a fényoszlopok csupán magukban vannak jelen és színük mindig olyan lesz, amilyen színű fényforrás felett látszanak. Ahogy azt néhány hozzászólásban is olvashattuk, néha hazánkból is láthatók ezek a fényoszlopok, ám a kialakulásukhoz szükséges körülmények viszonylag ritkán vannak jelen."
...... .....


Utcai világítás hatása
...... ......


A fény oszlop egy vizuális jelenség által létrehozott reflexió a fény a jég kristályok közel vízszintes párhuzamos sík felületeken. A fény érkezhet a V (általában vagy alacsony a horizont), amely esetben a jelenséget nevezik V. pillér vagy napenergia pillér . Ez is jön a hold , vagy a szárazföldi forrásokból, mint például utcai.
A fény pillér néz ki, vékony oszlopok, hogy néha kiterjeszteni függőlegesen alá vagy fölé a fényforrást. A Fény pillérei vannak jól látható, amikor a nap alacsony, vagy fekszik a horizont alatt. Normális esetben ezek a világító oszlopok formájában ívek, amelyek kiterjesztik a 5-10 fokkal mögötte a napkorong. Néha hasonló reflexió a holdfényben, változatos formái jégkristályok is sor kerülhet, így ami a fény formájában pillére.
Fény pillérei különösen következtében kialakult a gondolkodási oszlop vagy lapos alakú jégkristályok, hogy jelen vannak a jégen, vagy cirrus felhők, innen a név világító oszlopok
Oszlopok a fény látszólag ragyogó közvetlenül felfelé árnyékolt fények néha során látható nagyon hideg időjárás. Tányér alakú jégkristályok, általában csak jelen a magas felhők, lebegnek a levegőben, közel a földre, és a vízszintes metszettel fényt vissza lefelé.
A pillér nem fizikailag át a lámpákat, vagy bárhol máshol a térben, hogy az ügyben ~ mint minden halo azok tisztán az összegyűjtött fénysugarakat valamennyi millió kristályok véletlenül éppen azok fényt felé a szemébe vagy a kamerát.
Mesterséges fény pillére lehet sokkal magasabb, mint a természetes társaik, mert sugarak a fények nem párhuzamos és lemez kristályok kis ponyvák még mindig tükrözi őket lefelé. A kristályok termelő pillére nagyjából félúton van, és a fények.
Amikor a jégkristályok lebegnek a levegőben körülötted, oszlopok (és más halo) is látható utcai körül néhány méterre található

A fény oszlop napnyugtakor


...... ........... ........... .......


...... ........... ........... ........



A Luzerni-tó felett ..

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Címkék: jégkristályokról, kialakulásukhoz, jégkristályokon, hasábkristályok, kialakulásával, hozzászólásban, felfénylésével, értelemszerűen, légrétegekben, jégkristályok, szivárványhoz, következtében, fénysugarakat, összegyűjtött, kiterjeszteni, rendelkezésre, fényforrástól, légköroptikai, függőlegesen, hullócsillag, változásával, fényoszlopok, kaleidoszkóp, esőcseppeken, fénypillérek, napnyugtakor, mintázatokat, halójelenség, jelenlétében, fénytörésről, gondolkodási, kiterjesztik, visszaverődő, előfordulhat, hihetetlenül, morfológiájú, formák kialakulásával, utóbbi napokban, téli éjszakai, mennyboltot támasztanák, icipicit hasonlít, légrétegekben felfelé, jégkristályok sűrűsége, pillérek helyenkét, légköri eseménnyel, hullócsillag felfénylésével, levegőben lebegő, jégkristályok alakja, másik halójelenség, napmagasság változásával, lámpa magassága, fényoszlopok csupán, Farkas Alexandra,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cicák  Png ház  Kerüld el az evangélium örömén...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  A kételkedés kezelése  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Adakozás  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Adakozás  Fehér virág  Fehér virág  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Fehér virág  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  s immár én is felragyogva, ért...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Png csokor  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép napot kívánok  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akik bántanak téged  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alázat  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akik bántanak téged  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Lóhere  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Irgalom és ítélet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Erdőn  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nem tudhatod  Makszim Gorkij gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Png virág  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Nem számIt  Png csokor  Akik bántanak téged  Png csokor  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Lóhere  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png lepke  Nevem  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
formák kialakulásával, utóbbi napokban, téli éjszakai, mennyboltot támasztanák, icipicit hasonlít, légrétegekben felfelé, jégkristályok sűrűsége, pillérek helyenkét, légköri eseménnyel, hullócsillag felfénylésével, levegőben lebegő, jégkristályok alakja, másik halójelenség, napmagasság változásával, lámpa magassága, fényoszlopok csupán, kialakulásukhoz szükséges, fény oszlop, vizuális jelenség, fény érkezhet, jelenséget nevezik, szárazföldi forrásokból, fény pillér, horizont alatt, világító oszlopok, 5-10 fokkal, fény formájában, gondolkodási oszlop, fény látszólag, magas felhők, vízszintes metszettel, összegyűjtött fénysugarakat, szemébe vagy, természetes társaik, kristályok termelő, jégkristályok lebegnek, levegőben körülötted, jégkristályokról, kialakulásukhoz, jégkristályokon, hasábkristályok, kialakulásával, hozzászólásban, felfénylésével, értelemszerűen, légrétegekben, jégkristályok, szivárványhoz, következtében, fénysugarakat, összegyűjtött, kiterjeszteni, rendelkezésre, fényforrástól, légköroptikai, függőlegesen, hullócsillag, változásával, fényoszlopok, kaleidoszkóp, esőcseppeken, fénypillérek, napnyugtakor, mintázatokat, halójelenség, jelenlétében, fénytörésről, gondolkodási, kiterjesztik, visszaverődő, előfordulhat, hihetetlenül, morfológiájú, kapcsolatban, jelenségéről, támasztanák, mesterséges, mennyboltot, olvashattuk, közvetlenül, forrásokból, madárszárny, létrehozott, körülmények, fényforrást, megjelennek, holdfényben, szemlélőnek, felületeken, napmagasság, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4874
  • e Hét: 39860
  • e Hónap: 73014
  • e Év: 306761
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.